На хорото за Доброто

Публикувам отново с малки съкращения второто писмо за нашето общо начинание „Добро дело”. Заглавието е на авторката.

 

С радост прочетох написаното от братовчедка ми С. за Доброто в ежедневието ѝ в Калифорния и я почувствах като да е започнала едно хубаво кръшно българско хоро. Сякаш усетих протегнатата ѝ ръка: хайде хващай се...

Доброто е дълбоко в корените ни. Бабите ни по бащина линия са сестри. И до днес пазим парченца платове, изтъкани от сръчните им ръце, а дълбоко в душите си – спомените за пословичната им Доброта. Сигурно не е случайно, че голямата дъщеря на С. се казва Добринка.

Закърмени с Доброто, ние го търсим навсякъде. Търся го и в лозунгите на протестиращите. Усмихнах се, харесах и споделих: „Български турци, добре дошли сте в редиците ни! Заедно да прогоним корупцията.” Търся Доброто във всеки миг от живота си: дори в трите левчета, които всеки месец пращам на „Прегърни ме” – едни прекрасни хора, които безвъзмездно даряват уменията си на сираците и помолиха със SMS да ги подкрепяме всеки месец, за да има средства за Доброто дело. Ръцете ми автоматично се протягат за подкрепа в рейса или метрото, за да помогна на паднала от скоростта възрастна жена, да ѝ кажа: „Спокойно, аз съм лекар, ще ви помогна.” Или просто да отстъпя място на жена на моята възраст с гипсирана ръка... Да намеря гледачка сред моите приятели за дечицата на други приятели е радост за мен и с Благодарност чух тяхното предложение да рекламират моята дейност в сайта си!

Заедно с Доброто винаги върви Благодарността! Състоянието на Благодарност ме прави също толкова щастлива, колкото когато направя Добро. Благодарна съм на много мои приятели за Доброто, което правят за мен. Доброто се връща, а ти предаваш нататък. Доброто е заразително, получиш ли го, предай нататък.

Сега протягам ръка и нека следващият я поеме, да напише за Доброто в живота си...

Спомних си притчата за стар индианец, който разказал на внук си, че у всеки от нас се борят два вълка: Добър и Зъл. На въпроса на детето кой е победител, мъдрецът отговорил: „Този, когото нахраниш!”  

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com