Добро дело

 

Драги приятели,

 

Откривам нова рубрика в сайта си, нарича се „Добро дело”. Искрено и смирено вярвам с цялото си сърце, че начевам добро дело. То няма да е мое обаче, а наше общо добро дело, което, надявам се, постепенно ще приобщава все повече добронамерени люде.

Начинанието е простосърдечно и прозрачно ясно. Молбата ми, призивът ми е всеки, който има желание, да ми напише какво добро е извършил наскоро или по-отдавна – от любов, от доброта, от милосърдие. Няма значение голямо ли, малко ли изглежда доброто ви дело. При добрите дела не съществуват мерки. И съответно: напишете ми какво добро са ви сторили събратята ви на вас – пак от любов, от доброта, от милосърдие. Има и още: попитайте ближните си наоколо, включете ги, помолете ги и те да ми пишат. Или ми напишете от тяхно име. Накратко: отделете още малко от времето си за доброто дело, след като вече сте го направили или приели. Това е всичко.

Целта ми също е простосърдечна и прозрачно ясна. Бих искал да отворим още духовно пространство за доброто. Да го популяризираме още и още. В буквалния смисъл – да стане още по-популярно. Да стане още по-популярно да се прави добро. И за това правене да се пише и чете още и още. Вярвам, че такива разкази за добротворството ще донесат утеха и упование на мнозина. И други блага ще донесат, вярвам и в това. Знам, в мрежата има купища места, където човек да иде и да се зареди с Христовата енергия – добротата. Нека създадем още едно такова чисто място. Мисля си така: една душа да сподели добрите си дела и стореното на нея добро, друга душа да прочете написаното – о, би било прекрасно! Значи доброто дело е станало двойно по-стойностно.

Неизбежно следват някои по-делови аспекти на начинанието.

Основният „технически” проблем е кой ще преценява, потвърждава, удостоверява добро дело ли е разказано. Ами аз. В чисто практически план няма кой друг. Съзнавам отговорността си. Затова нека веднага декларирам, че няма да си позволя да цензурирам никого. От друга страна, не ще допусна нещо, което според мен е далеч от доброто дело, да бъде представено публично като такова. Сайтът все пак носи моето име. Ако някой текст не бъде публикуван, няма да влизам в полемики с автора защо, как така и откъде накъде. Разбира се, това в никакъв случай не означава, че съответният подател, ако желае, не бива да се поинтересува защо: може да не се е получило писмото му, може да съм пропуснал нещо, без да забележа, да не съм разбрал нещо и т.н. Ех, надявам се да не се получават такива казуси.

Анонимността се подразбира. Само при изрично желание на подателя ще съобщавам истинското му име. Същото се отнася и за хората, които са му сторили добро. Както подателят иска.

Краткостта е препоръчителна, но не е задължителна. Разбира се, ще се стремя обемът на текста да не е обременителен. И обратно: доброто дело може да бъде разказано и в един ред – естествено, че ще го публикувам този благословен ред.

Желанието на автора ще бъде основният фактор и при подхода как да се представи текста му. Ако той държи и го е подчертал в писмото си, разказът му за доброто дело ще се появи във вида, в който го е изпратил. Тогава аз ще се намесвам, ако се налага, само като стилов редактор и коректор. Ако авторът ми разрешава и го е посочил в писмото си, текстът ще излезе, след като претърпи моя лека литературна „обработка”. Добре ще е подателят да напише предпочитанието си. Ако липсва указание, запазвам си правото да преценя налага ли се някаква литературна или само редакторска намеса. Във всички случаи ще следвам правилото да запазвам в максимална степен стила, езиковите средства и изобщо колорита на разказа.

В сайта ми липсва опция за коментари, харесвам/не харесвам и т.н. Ще качвам текстовете и във фейсбук. Там всеки ще може да сподели мнението си. Вярвам, добронамерено. Във фейсбук над всеки текст ще упоменавам, че е част от общото ни начинание „Добро дело”.

И накрая, възниква още едно „техническо” питане: защо да пращате тъкмо пък на мен историите за добрите дела, които дарявате на ближните си и с които те ви даряват? Нямам задоволителен за всички отговор, затова и аз да попитам на свой ред и с усмивка: а защо не?

Толкова за деловите аспекти. Сигурно пропускам много важни параметри на това общо наше дело. Ще коригираме и синхронизираме нещата в движение.

 

Адресът ми е: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Моля, отбелязвайте, че писмото ви е за рубриката „Добро дело”.

 

Драги приятели,

 

Доброто е вездесъщо. Доброто е неунищожимо. Доброто ще надживее всичко тленно. Доброто е безсмъртно.

Същото се отнася и за доброто дело. Доброто дело живее всеки миг сред нас. Доброто дело всеки миг върши своята приказна служба в прослава на Бога и в прослава на чудното и чудесното Божие творение – човека. Доброто дело всеки миг върши своята приказна служба дори и в държава, каквато е нашата в момента. Дори и в болно общество, каквото е нашето в момента. Доброто дело всеки миг върши своята приказна служба и няма как да е иначе, понеже доброто у човека е вездесъщо, неунищожимо и безсмъртно. Понеже то е надживявало, надживява и ще надживее човека. Понеже доброто е от Бога, понеже е у Бога и е Бог.

Нека благоговейно се преклоним пред Бога у себе си.

 

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com