931 думи за еволюцията , „успехите“ и безумието

 

Понякога ми е просто неудобно, че пиша на такива теми. Срамота е и заради читателите, и заради самия мене си. По точно – не че пиша е срамота, а че се налага да пиша и аз като мнозина други. И още по точно – не че се налага, понеже нищо не го налага, а е трудно да преодолееш самоизмамното (и себелюбивото) усещане, че като напишеш (и ти) за хиляден път, нещата, които са били на кантар да бъдат разбрани, най-после ще бъдат разбрани окончателно – и край на безумието. Да бе… Знаеш идеално, че се самоизмамваш, знаеш идеално, че се себелюбуваш, но пак сядаш и пишеш. Мъка е, ама като ти се ще да си от полза...

Какви такива теми? Какво безумие? Темата е еволюцията (малко) и революционните успехи (много повече). А безумието е безпроблемното и вкусно преглъщане и поглъщане на революционните успехи. На революционните подвизи. На революционните пробиви и постижения, които сладко гъделичкат петимното ни за революционни победи патриотарско българско его.

И дотук, и нататък си слагайте кавички навсякъде, където прецените.

Що е революционен успех, революционен пробив по нашенски? Това – винаги напоследък на първо място – е да построиш магистрала с пари на европейските данъкоплатци. (Няма да се хабя да споменавам какво става с магистралата на следващата година след такъв нашенски революционен строеж.) Революционен успех е да построиш градинка с чешма. Както и да приемеш десетки хиляди деца в първи клас, понеже десетки хиляди деца са станали на седем години. (Няма да се хабя да споменавам как се приемат десетки хиляди деца в първи клас.) Както и да закупиш някакъв уред за някаква болница. (Работи ли уредът?) Както и построяването на някаква трибуна на някакъв стадион. (Пълни ли се трибуната?) Както и увеличаването на пенсиите с 5 лева, а някои дори с 6 лева. Месечно.

Всичко, което изброих, плюс още хиляди други успехи и подвизи са плод на доброто управление на този сега или онези преди. Смешно ли ви е? Може и да ви е смешно, но тогава защо тази информация е напълно официална и повсеместно разпространявана със сериозно-тържествени физиономии? Защо почти никой не се смее, докато публиката безпроблемно и вкусно я преглъща и поглъща? Защо почти никой не крещи, че царят е гол и това е безумие?...

Отговорът никак не е съедобен за безпроблемно и вкусно храносмилане, а е пренеприятен за всички ни: така е тръгнало по нашенско, така сме си свикнали, така е било и ще бъде – те ни лъжат и мамят, че вършат нещо полезно, а ние се правим, че им вярваме.

Де да беше така! Де да се правехме, че им вярваме! Проблемът е именно тук: наистина ли се правим, или милиони хора у нас все още приемат, че построяването на мол или чешмичка, пускането на нова поточна линия (която работи!) за нещо си или увеличаването на пенсиите с 5 лева е признак на добро професионално управление на една държава? В случая – България. Аз лично дълбоко се съмнявам, че милиони хора се преструват във вярването си в нелепици. Хич не ми прилича даже, че се преструват. Иначе всенародното ни поведение в определени ситуации и особено по време на избори остава съвършено необяснимо поне за мен.

Непостижимо за ума е как е възможно 18 години след началото на третото хилядолетие след Христа да не се прави разлика между добро държавно управление и естественото, еволюционното подобряване на начина на живеене на хомо сапиенс. Толкова ли е сложно да се проследи и проумее, че сме тръгнали от пещерите, с дрехите от изсъхнали сурови кожи на убити зверове и сме стигнали до влака, тока, компютъра… Толкова ли е сложно да се разбере, че едното е естественият ред на нещата на тази земя, тоест прогрес, напредък, еволюция, усъвършенстване, а съвсем друго е добро управление, дълбока визия за бъдещето, държавническа мъдрост и разни други непознати по нашенско практики.

Очевидно е сложно. Все още. Ще го напиша просто: който и да бъде президент или премиер, ако детето е здраво и вменяемо, то на седем години става ученик, а ако продължи да е здраво и вменяемо, завършва и 8-и, и дори 12-и клас. И това не е подвиг нито на детето, нито на любезната му държава. Особено ако образованието е задължително. Подвиг е (все още) в Чад, Габон и Судан, но ние говорим за България.

Ще напиша нещо още по-кръвосмразяващо. В днешно време, ако здравото и вменяемото дете има желание, то ще получи знания, многократно превишаващи тези, които осигурява българският 12 клас, при това (о, ужас!) в хипотетична държава, където няма нито президент, нито премиер, нито даже министър на просветата.

Не, не е смешно. Нито откъм творящите безумието що е според тях добро държавно управление, нито откъм поглъщащите безумието.

Не е смешно един умник да прави асоциации между саниране и падане на хеликоптери, разсъждавайки за доброто държавно управление. Хваща ли дикиш такава асоциация? Хваща я! Иначе защо още живеем в безумие?

Не е смешно друг умник да прави асоциации между пиянски прегръдки с протоколни снимки и брутния национален продукт, разсъждавайки за доброто държавно управление. Хваща ли дикиш такава асоциация? И още как! Иначе защо още живеем в безумие?

Още няколко думи за дикиша. Колкото повече безумието хваща дикиш, толкова повече безумието се самохаресва и самолюбува, толкова по-нагло и отвратително става, толкова по-ниско пада топката на асоциациите, толкова по-ниско пада нивото на държавно управление, толкова повече се увеличава примирението сред хората и толкова по-малки са очакванията и изобщо претенциите ни за добро държавно управление. Спирам, тъй като не искам да става сложно.

Е, като спре да хваща дикиш, и то общонационално спре, а не само тук-там, тогава вече нещата ще се променят революционно – без кавички. И тогава вече ще имаме право да се посмеем от сърце над миналото си.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com