Лято

 

Чужбина. Не далечна, но все пак чужбина. Палми, маслинови дръвчета, морето се плиска на няколко метра, ветрец, синьо небе, хубава бира. И колкото и да си забраняваш, накрая все пак посягаш към лаптопа, понеже в чужбина под палмите има интернет, а теб все повече те гложде какво става в татковината ти. По-скоро по институционалните върхове и ливади на татковината ти.

Откъм близката все пак чужбина, откъм палмите с маслиновите горички ставащото изглежда някак призрачно и може да се опише с три думи: позор, посредственост, простащина. Към трите думи с „п” отпред прилягат стотици прилагателни. По едно време възнамерявах дори да напиша нещо на тема „позор, посредственост, простащина”; там щях да използвам част от най-изразителните български прилагателни.

Отказах се.

Вместо това свидетелствам, че под палмите много върви Халил Джубран. Във всяко отношение. И във всякаква посока – и към небето, и към земята. И по някакъв райско-адски начин геният върви – просто не е за вярване! – и с прочетеното за ставащото в татковината ни. Там, под чуждото древно небе, ставащото някак си изкристализира с любезното съдействие на гения.

Ако ви се чете нещо умно, насладете се и вие на две миниатюри от „Безумецът”.

 

 

Да даваш и да вземаш

 

Живееше някога един човек, който притежаваше цяла долина с игли. Веднъж Исусовата майка дойде при него и му рече:

- Друже, дрехата на сина ми е скъсана. Трябва да я изкърпя, преди той да иде в храма. Би ли ми дал игла?

А той не ѝ даде игла, но ѝ изнесе цяло слово относно това, що е да даваш и що е да вземаш та да го повтори тя пред сина си, преди той да поеме към храма.

 

 

Война

 

Една нощ, докато в двореца имаше пир, дойде някакъв човек и се хвърли ничком пред владетеля. Всички гости се втренчиха в него едното му око бе изтекло и кухината още кървеше. Владетелят попита:

- Какво те е сполетяло?

А човекът отговори:

- О, господарю, по занаят аз съм крадец и понеже нощта беше безлунна, отидох да обера дюкяна на сарафина. Покатерих се през прозореца, но по грешка се вмъкнах в работилницата на тъкача в мрака се блъснах о стана и си избодох окото. Господарю, въздай справедливост и накажи тъкача!

Владетелят проводи да доведат тъкача и разпореди да му извадят едното око.

- О, господарю!възкликна тъкачът. Право повеляваш, аз заслужавам да ми бъде извадено окото. Но ти знаеш, че и двете очи са ми насъщни, уви инак няма да виждам двете страни на плата, който тъка. Ала съседът ми е обущар той също има две очи, а в неговия занаят е достатъчно и едно.

Тогава владетелят проводи да доведат обущаря. И когато той се яви, му извадиха едното око.

Така се възцари правдата.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com