Опит за летене. Или поне за оцеляване

 

Тежки проблеми, които влачиш от десетилетия. Дълбоко лични, фундаментални проблеми на личността ти. Или на начина, по който личността ти се справя с живеенето си.

Да, опитваш дълги и дълги години да се справиш. Да победиш. Да преодолееш. Да отложиш. Да избуташ встрани. Да се измъкнеш. Да забравиш. Да приемеш. Да се примириш. Да се смириш. И още много и много подобни и различни опити. И все не успяваш. Тежките проблеми стават даже още по-тежки. И сякаш се роят, множат се.

И в един миг отгоре слиза просветление. Оглеждаш го, опипваш го отвсякъде – не, не е мираж. Просветление си е. И слава Богу!

След радостта и облекчението те връхлита чувството на ужасен срам. Сетне яд. Сетне ярост. И все към себе си. Как, как си могъл да живееш толкова време, без да ти хрумне такова „елементарно” спасение, без да се озариш от такова „просто” просветление!

А то е следното. Просветва ти, че пред теб стои един-единствен проблем: само трябва да успееш да си представиш, че можеш да живееш без тези лични фундаментални проблеми. Е, и после да го сториш. Да живееш без тях.

Възможно ли е да бъде по-просто, по-лесно?

Яростта е последвана от пещерен страх. От паника. От ужас. Как така ще живееш без тези твои си фундаментални проблеми? Какво ще стане с теб без тях? А ако стане по-лошо? А ако стане още по-нетърпимо? И така нататък.

Ала опитваш. Опитваш, мъчиш се, пак опитваш, още повече се мъчиш. Как така няма да опиташ – ами ако успееш!

Струва ми се, че изложих достатъчно ясно схемата. Подробностите не са много важни.

Казус:

Кой как успява да се впише в подобна схема, ако ѝ повярва и му излезе късметът да му потръгне? Ето кое е единствено важното!

Личният ми опит е извънредно постен. Няколко пъти имах щастието да си представя, че мога да загърбя някои проблеми. Ясно си представих, че мога, и си повярвах. А после действително ги бракувах.

Дали бяха тежки, фундаментални проблеми ли? Не, не бяха. Скромни проблеми бяха, ала все пак многогодишни лични тегоби.

А какво става с тежките ми, с фундаменталните ми проблеми ли? Ами тук са си, живеем си заедно.

Защо тогава пиша тези редове ли?

Понеже вярвам, че при някои събратя схемата на „елементарно спасение” е задействала, ала те си мълчат по една или друга причина. Или поне би могла да задейства, а те не знаят.

Защо да не споделя тогава, ако бих могъл да помогна на някого?

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com