Привидни противоречия

 

И това е песъчинка от „169”. 

 

Все по-малко ме изумяват две привидни противоречия, които до съвсем скоро ме стъписваха. Слабо разбирах природата им, затова.

Първото и по-важното противоречие: защо страхът от смъртта много често се изразява в страх от живота, дори в отказ от пълноценен живот? Не би ли било логично и естествено страхът от смъртта да ни прави много по-витални, много по-жизнелюбиви – дори до безразсъдство? Нали ни чака смъртта, защо да не си поживеем!

Второто противоречие: защо страхът от живота ражда агресия? Защо страхът от живота по правило ни тласка към агресия, бруталност, безогледност, наглост, простащина или просто към невъзпитана настървеност и настъпателност, вместо да ни води до апатия, бездейственост, мекушавост... Нали второто би било много по-логично и по-човешко?

Днес мога да си отговоря по следния начин. На първото и по-важното противоречие: всичко е едно – живот. Няма смърт. Има единствено вечен и многократен живот, част от който, характерен белег на който, извънредно важна съставка от който е смъртта. Разбираемо, естествено е да се боим от живота, щом се боим от смъртта. Разбираемо, естествено е да се боим от цялото, когато се боим от негова извънредно важна съставка.

На второто противоречие: агресията, бруталността, простащината са другото лице на отказа от живот, породен от страха ни от живота. Разбираемо, естествено е да отказваш да изживееш нещо, когато се боиш от него. Агресията, безогледността, наглостта нямат нищо общо с Божия, с истинския живот и неговото изживяване. Те са маската, ролята, абсурдът, зад които крием страха си от Божия, от истинския живот.

Толкова.

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com