За утеха. 2

 

Преди няколко дни публикувах размисли на Конкордия (Кора) Евгениевна Антарова за злото. Днес подбрах светли пасажи за радостта, която е един от нашите най-сигурни Божи щитове срещу мрака. Откъсите са само от първата част на четирилогията „Два живота”.

 

Сине мой – започваше писмото. – Ти доброволно избра своя път. И този път е любовта и верността към онзи, когото ти сам прие за брат-баща. Не се поддавай на съмнения и колебания. Не погубвай делото си с отрицание или униние. Бодро, леко, весело бъди готов за всяко изпитание и носи радост на всичко около теб. Ти тръгна по пътя на труда и борбата, затова утвърждавай, винаги утвърждавай, а не отричай. Никога не мисли: „Няма да стигна”, а мисли: „Ще успея.” Не си казвай: „Не мога”, а се усмихни на детинското в тези думи и кажи: „Ще превъзмогна.”

 

***

Едва сега разбрах, че животът е ценен и прекрасен не само с връзките на кръвта и любовта в него, но и с радостта да живееш и се бориш за щастието и свободата на всички хора... Сега зная, че животът води всеки толкова високо, колкото е голямо разбирането му за собствения му труд в него като труд-радост, труд на светлата помощ, за да може радостта да побеждава тъмнината наоколо.

 

 ***

Всички удари на скръбта, на загубите и разочарованията ни учат да разбираме, че в условните илюзии няма щастие. То живее само в свободния доброволен труд, независещ от наградите и похвалите, с които ще ни засипят за него. В онзи труд, който ще внесем в своя делничен ден като труд на любовта и радостта, отдавайки го за укрепването и подобряването на живота на хората, за тяхното благо, за щастието им.

 

***

Помни, че радостта е непобедима сила, докато унинието и отрицанието ще погубят всичко, с което се захванеш. 

 

*** 

Бъди мъж. Не винаги на човек се дава толкова много, колкото ти е дадено сега. Не пропускай възможността да се учиш; човек получава зов към знанието веднъж в живота си и той не се повтаря два пъти. Умей да обичаш истински хората. А истинската любов не познава нито раздялата, нито времето. Пази мира си и охранявай в безстрашие, правдивост и радост мястото си край [] И винаги помни: радостта е непобедима сила.

 

 ***

Откакто опознах отблизо новите си приятели, разбрах, че щастието да живееш не е в личното щастие, а в онова пълно самообладание, когато човек сам може да носи радост и мир на хората.

  

 ***

 Преди всичко се овладей. Осъзнай голямата радост да си господар на самия себе си. 

 

***

Хармонията на семейството не се състои в това всички негови членове да мислят и действат еднакво, имат ли или нямат тайни един от друг. А в онази царствено дарявана любов, където никой не изисква взаимни задължения, в онази височайша чест, където няма думи за самопожертвователност, а има мисъл за помощта, за радостта да бъдеш полезен.

 

***

Ти имаш различен път. Надарен си със свръхсъзнателни сили, в които още не умееш да се ориентираш. Ти интуитивно виждаш смисъла и радостта на живота, до които стигат за векове хората скептици, експериментаторите, свикнали да опипват всичко с ръце и да смятат за реално само онова, което могат да пипнат. На тях им е точно толкова трудно да придобият монолитността на верността, колкото на тебе да се разколебаеш в нея. За тях реалността е земята, всичко останало са абстрактни величини.

 

*** 

С радост, единствено с радост можеш да започнеш да строиш отново онази половина от моста, която разруши сама с непослушанието и протакането си.

 

***

Вашият трудов ден е прост. Приласкайте всеки, който влезе при вас. Ако при вас дойде самотник, отдайте му цялата любов на сърцето си, за да разбере, отивайки си, че има приятел. Ако дойде скръбен, осветете живота му с вашата радост. Ако дойде слаб, помогнете му чрез знанието на новия смисъл на живота, който ви се откри. И животът ви ще стане благослов за хората.

 

***

Животът се движи не с равнодушие или с пориви на горчивина и униние, а от радостта. От онази висша радост, където вече няма лично възприемане на текущия момент, а съществува само силата на сърцето – любовта, където нито времето, нито пространството играят роля. Любовта не съди – тя се радва, помагайки.

 

***

Търси радостно – и всичко ще ти отговори.

 

***

Всичко високо, до което се докоснеш, носи на земята – и ще изпълниш задачата си в живота. Но това няма да бъде тежкият и скучен дълг на добродетелта, а радостта и мирът на твоята собствена звънтяща любов.

 

***

Майката е любов, а не буря. Майката е защита и помощ, а не наказваща ръка. Майката е радост, а не сълзи. Майката е първото и последното светло явление, което детето отнася от земята.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com