Два казуса

 

18. Панически казус

 

Най-често това чувство идва закономерно и ние знаем защо и как. Подготвени сме, страдаме, преодоляваме го, продължаваме да живеем.

Понякога то се промъква потайно и се стоварва върху нас като непосилно бреме, затрупва ни като лавина, оставя ни без дъх, без изход, без надежда. Буквално ни убива. Тогава е особено трудно.

Чувството на безбрежна самота сред многолюдието наоколо. Чувството за липса на доверие към събратята ни. Чувството, че няма спасение и за нас лично, и за хората като цяло – въпреки Голгота. Чувството, че при нас хората всичко все пак е безсмислено, а който каквото ще да приказва, проповядва и изповядва.

Казус:

Какво правим, когато сме загубили вярата си в ближните?

Какво ли не. Вероятно предимно глупости. Мога да споделя аз какво правя, когато не върша глупости.

Както съм си почти убит, а отвътре ми е абсолютно празно, като изключим оная кънтяща в гърдите паника, намирам сили да се довлека до една икона, откъдето Христос ме гледа право в очите. В погледа му няма упрек, липсва обаче и насърчение; няма заплаха, липсва обаче и обещание. Ако успея да издържа на този негов взор повечко, в някакъв момент се сещам, че в неговите всевиждащи очи аз и всички останали хора сме едно; че той не ни дели; че самият той е едно с мен и всички останали хора. Сещам се, че не може да става и дума да съм загубил вярата си в него, а все още не съм загубил напълно и вярата в себе си.

Сещам се за още куп неща – все в това топло логическо убежище на единството.

А след още време осъзнавам, че в гърдите ми не кънти никаква паника.

Пак съм оцелял.

 

19. Планов казус

 

Правиш планове за нещо, което предстои, но в по-далечното бъдеще. Нямаш срок кога да го свършиш нещото. И дори си записваш в бележника или в компютъра разни идеи – за нова работа ли ще е, за някаква сериозна домашна промяна ли ще е, за някакъв извънредно важен разговор ли ще е – няма никакво значение. Пишеш точка след точка (или прилежно ги помниш, запаметяваш ги, зазубряш ги), подготвяш се, трупаш увереност, преди да пристъпиш към реализацията на проектите си.

Казус:

Какво може да се случи при такава добра подготовка?

Между безброя варианти познавам от личен опит два крайни.

Единият е да следваш плана си пункт по пункт и дори да го осъществиш без особени разминавания със замисленото – и това става, макар и много рядко.

На срещуположния бряг: идва денят за действие, поглеждаш записките си, правени буквално до вчера… И внезапно осъзнаваш, че нито една от позициите вече не те вълнува, нищо от планираното вече няма значение за теб, нещо се е променило съдбоносно Бог знае защо и Бог знае как – и цялата сграда, проектирана в мозъка ти, не само е рухнала, а просто я няма. От вчера до днес!

Не съм убеден кой от двата крайни варианта ни щади повече. Всеки си знае за себе си.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com