По пътя и над пътя на земното благоденствие

Ще започна от кучето, че да е по-кратко. Може да се почне и от заека или пантерата, и от мравката, и от комара, от поповата лъжичка, от амебата или от зелената еуглена дори. От някоя бактерия. Не бих посъветвал никого да опитва – ще си загуби времето, а резултатът ще е същият. И тъй – от кучето.

Опърпаният босяк, който живее покрай кофите за боклук, гледа хърбавото куче със струпеи по кожата, което му се умилква за къшей мухлясал хляб, и си казва: „Господи, ама и неговото е такъв кучешки живот! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Покрай кофите за боклук минава циганинът, който събира с коня си старо желязо и кашони, гледа как босякът бърка в контейнерите да събира огризки, за да хапне нещо, и си казва: „Господи, ама и неговата е пълна гадория да се рови постоянно в тая гнилоч! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Просякът, който изкарва добри пари всеки ден, гледа циганина, който крета с каручката си, натоварена с малко ръждива тел и наръч вързани с канап кашони, и си казва: „Господи, трябва да е голяма мъка да се щураш по цял ден с това конче за жълти стотинки! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Минава беднякът, който всеки ден се чуди как да изкара някой лев за храна и дрехи, но не може да преодолее предразсъдъците си и да застане на улицата да проси, гледа просяка и си казва: „Господи, не ме наказвай да стигна до тоя хал! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Отсреща се задава сиромахът, който трудно свързва двата края, но ги свързва, гледа бедняка, който всеки ден се чуди как да изкара някой лев за храна и дрехи, гледа го как е облечен, гледа празните му очи, гледа мръсната му кожа и си казва: „Господи, помилуй, ще се съсипя от работа, но няма така да го закъсам! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

И тъй нататък по пътя на земното благоденствие.

Минава много добре облеченият господин, гледа добре облечения господин и си казва: „Господи, добре че не съм на това дередже и мога да си позволя поне онова, което ми е най-необходимо! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Идва онзи, който няма никакви финансови проблеми, гледа добре облечения господин и си казва: „Господи, добре че не съм като тоя, който непрекъснато се ограничава и ако си позволи нещо голямо, няма да може да си позволи друго нещо голямо, а аз мога да си позволя всичко! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Минава супербогаташът, гледа богаташа, който може да си позволи всичко, и си казва: „Господи, и такъв човечец се мисли за богат! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Задава се мултимилионерът, гледа супербогаташа и си казва: „Господи, още един, който си е въобразил, че е супербогат, понеже не знае какво означава всичко да е в краката ти! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

Минава отскорошният милиардер, гледа мултимилионера и си казва: „Господи, колко път има още да извърви миличкият, докато стигне при мен и си позволи всичко, всичко, всичко, което му дойде на ума! Този приятел е пълен нещастник в сравнение с мен!”

И тъй нататък по пътя на земното благоденствие.

А отгоре – точно над пътя на земното благоденствие – гледа Господ Бог Иисус Христос и нищо не си казва, а само обича, обича, обича. 

 

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com