Лъжата

 

Всички ние лъжем постоянно и за най-малките неща. Без смисъл. Без полза за нас. Без заплаха за нас. Без принуда. Без да съзнаваме дори – понякога и така се получава.

Защо лъжем? Защото се страхуваме, че сме сбъркали, бъркаме или ще сбъркаме. Страх ни е, че грешим. И лъжем, за да скрием, замажем, омаловажим грешките си, които много често са въображаеми.

Ако живеехме с убеждението, че няма защо да ни е страх – дори и да сме сгрешили, нямаше да лъжем. Или поне толкова много да лъжем.

 Ние обаче продължаваме да живеем с убеждението, че има защо да ни е страх.

От какво ни е страх? Едва ли съществува разумен отговор на този въпрос, макар че отговорите, които сме си давали през хилядолетията, са безчет.

А може би разгадката не е в страха. Може би така сме създадени, че когато се подчиняваме на егото си, а ние го правим постоянно, съответно и лъжем постоянно, за да потулваме постоянните си грешки. Понеже (безспорно) егото ни никак не обича да живее със съзнанието, че е грешно и бидейки грешно, греши. Девизът на егото ни е: „По-добре явен лъжец, отколкото явен грешник.”

Жалка работа.

Съвсем другояче щеше да е, ако се подчинявахме на душата си. Поне от време на време.

 

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com