На живо от последното българско въстание


велико народно въстание 322 септември 2020, около 17:25. Национален празник. И 3-то „Велико народно въстание”. Хората са започнали да се събират около шадравана пред Археологическия музей, по стълбите на Народната банка. Приказват си, обсъждат едно-друго. Доста хора вече. Микрофонът е включен, уредбата работи, „водещият” приветства групи, дошли от провинцията, подгрява протеста.

След което от високоговорителите еква онова. Онова е запис с премиера на България, който говори с някого си. Пълно е с малки деца, доведени от родителите си, с пубертети, с юноши и девойки. Хората продължават да разговарят, да се смеят, да се разхождат. А над площад „Независимост” се леят псувни, ругатни, мръсотии, дивотии и простотии. Повечето „въстаници” едва ли и слушат, вероятно знаят „текста” наизуст. Покъртително е да наблюдаваш картината. Цялото това самоунизително кощунство. Няма нужда да се обяснява каквото и да било. Няма нужда да се викат Кафка и Йонеско на помощ. Няма нужда да се сравнява – примерно как парижани са се събрали около Триумфалната арка и равнодушно слушат записи как Макрон или премиерът на Франция псуват като каруцари и ръсят идиотщини.

Край на записа, следва „Боят настана, тупкат сърца ни”.

Ето така ги редуваме ние записите през септемврий 2020-а.

Опитвам се да си представя априлий 1876-а. Бай Захари – тогава младо момче – е намерил отнякъде касетофон – примерно в „Кореком”-а на Панагюрище, купил е и уредба – примерно на черно в Медвен, донесъл е и аудиокасета от заседание на Високата порта, записано от таен агент на Централния ни революционен комитет, на което султанът псува и ругае като истанбулски хамалин българите и изобщо неблагодарната рая. А наоколо в гората край Оборище съзаклятниците си шепнат кой колко овце е оягнил зимъска, на кого му е умряла кравата, на кого жена му е бременна, на кого му се е родило унуче. Докато простащините на Абдул Азис кънтят из свещената букова гора.

Думата ми е, че има нещо абсурдно със „записките” по новите български въстания. Затова и оня си кара джипката ни лук ял, ни лук мирисал, вратът му пред камерата дебелее ли дебелее, вероятно вече е включил и нови псувни и мутренски шедьоври по наш адрес, на които все още не сме получили записите, а мафията, превивайки се от смях какви сме наивници, все така и все повече върти едни пари.

Няма да уточнявам чии пари.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com