Няколко молби

imagesТози съвсем кратък текст е предназначен за младите хора, които следят сайта ми или профила ми във фейсбук. Моля, отделете 2-3 минути, може да ви е от полза.

1. Моля, поинтересувайте се какво става напоследък в Русия. Веднага ще забележите, че приликите с днешна България са повече от очевидни. Причината е, че огромното мнозинство от овластената мафия у нас много харесва какво става в Русия и се стреми да ѝ подражава. Между тях, ала не мнозинство, а 100 процента, са хората, които решиха да предложат Румен Радев да бъде избран за президент. А той се съгласи, понеже е точно като тези 100 процента и е част от тези 100 процента. Те и той много харесват съвременната Русия, това им е моделът, това им е образецът. Моделът е мафиотски и авторитарен, меко казано. И още много черти има този светъл „образец”, но и тези две стигат, за да се отврати всеки порядъчен човек и да прави-струва, но да го държи далеч от дома си.

2. Затова, моля, не допускайте дори името на Румен Радев да се споменава като някаква – дори и периферна – част от протеста ви срещу мафията и авторитаризма. Напротив, опитвам се да намеря, но не мога, поне една причина да не се иска и неговата оставка. А ако се стигне скоро до служебно правителство, назначавано от него, не допускайте то да бъде сформирано извън контрола на протеста. Това означава служебни министри, и то на ключовите министерства, да бъдат хора, на които вие имате доверие. Можете да постигнете и това, ако сте последователни и смели.

3. Моля, изгледайте филма „Кръстникът”, ако не сте го сторили досега. Хубав филм, стар, половинвековен. Ще разберете защо онзи еднокнижник от Банкя толкова го харесва на първосигнално си мутренско ниво. Там ще се запознаете със семейството на дон Вито Корлеоне, всички до един мафиоти. И ще осъзнаете, че е невъзможно, да не кажа, че е безумие, да се протестира срещу дон Вито и синовете му Съни и Майкъл, а сред протестиращите да ходят с вдигнат юмрук другите му синове Том Хейгън и Фредо, а наемните му на дон Вито убийци Лука Брази, Тесио, Клеменца и пр. да дават интервюта около шадравана, докато кудкудякат игриво „мафията вън”. Това по повод т.1 и т.2, както и по повод разни маиманолови, руменпетковци, александъртомовци и прочее гнусен персонаж от родния „кръстник”.

4. Моля, не се делете на леви, десни, умерени или само „еко”. Просто защото не сте нито леви, нито десни, нито умерени, нито единствено „еко”. Не вдигайте лозунги за/против капитализма или каквито и да е „изми”. Забравете „измите”, те са от предишните два века. Със сигурност мнозина от вас вярват, че имат леви убеждения, вярват в социалния инженеринг на ползу роду. Други са настроени „зелено”. Трети предпочитат традиционните демокрации. Бива. Но, моля, никога, никога не допускайте професионални „дейци” и „идеолози”, свързани по какъвто и да е начин с БСП и ДПС, дори и уж по най-непрекия, най-индиректния начин свързани с БСП и ДПС, да ви бъдат партньори за каквото и да е. Защото зад тези „дейци” и „идеолози” се крият едни чичовци и най-вече дядовци, за които вашият живот и вашите мечти (включително младежките ви заблуди) нямат никакво значение. Никакво, нула. И ако се стигне до това – знайте го – те, дядовците, ще минат през вас и през мечтите ви като валяк. Ще ви пожертват дядовците в името на оставащите им няколко години от безсмисления им, отвратителен, мафиотски живот. Било е много пъти, нека този път да не е така. Иначе ще се превърнете в поредните жертви на общобългарския наивитет, от една страна, и перманентно общонационално детеубийство, от друга. Питайте бащите си, питайте дядовците си, те ще ви разкажат как беше и е било.

Предупреждавам ви, защото този Кумчо Вълчо не е като оня от приказките. Този стар, ревнив, жалък, прост, отмъстителен, алчен, жесток Кумчо Вълчо не спи нощем, той винаги бди в тиквоглавия си нарцисизъм и униформеното си унифицирано късогледство, той така лесно няма да ви позволи да му разпорите корема и да измъкнете оттам пленената от него Червена шапчица, чието кръщелно име е Свобода. Ще е много по-трудно, деца. Внимавайте!

5. Моля, не позволявайте да ви лепят етикети на протеста. Има ли значение дали протестът ви е политически, социален, морален, „еко” и т.н. Не се вкарвайте в една от многото улици на протеста. Мене ако питате, протестът ви е най-вече естетически. Тая грозота наоколо е просто непоносима за съпреживяване. И още се чудя как издържахме и издържаме да живеем в нея, как естетическото ни чувство за хармония не се взривява от тая зловонна смрад. Така или иначе само Господ знае дали красотата ще спаси света, но си струва да се опита. Нали?

6. Моля, пазете радостта си от живота. Той – какъвто и да е невзрачен все още у нас – си заслужава.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com