548 думи за футболното словотворчество

 

Обичам футбола. Гледам мачове по телевизията. Първенствата в Англия, Германия, Испания, от време на време и български „дербита” с участието на някогашния ми любим отбор. Разбира се, следя националните ни „лъвове”, тимовете на Европа, световните и европейските първенства.

Цяло изпитание е да слушаш младите и старите момчета, които е прието да наричаме коментатори. Изпитание и предизвикателство. Опитвал съм да гледам с изключен звук, но без да чуваш атмосферата на стадиона, мачът е половин мач. Така или иначе, свиква се и с коментаторите.

Кои са моите предпочитани перли в короната? Те са десетки и стотици. Избирам само три от любимите си заради техния непреходен, вечнозелен, пролетен, ако мога така да се изразя, футболен вкус.

1. Ето го!

Ето го центрирането! Ето го корнера! Ето го подаването! Ето го изпълнението! Ето го гола! Ето го…

2. Наличие.

В наказателното поле има наличие на много състезатели. Трудно е при такова наличие на защитници. Има наличие на засада…

По т.2 съм влюбен в един граничещ с гениалността израз: наличие на изобилие. Примерно: „У Меси има огромно наличие на изобилие на талант.” Ала е възможно и обърнато: „У Меси има наличие на огромно изобилие на талант.” Както ви харесва.

3. Не се свени, не се свенят, не се посвени, не се посвениха.

Това е моята футболна тръпка. Това е повсеместната мода напоследък. Момчетата, тоест коментаторите, не се свенят да са модерни. Иначе им е досадно да погледнат в речника, където пише: „Посвеня̀вам се, несв. и посвеня̀ се, св. Внезапно ме обхваща свян; засрамвам се.” Същото пише и за „свеня се”. Обаче:

Х не се свени постоянно да застрашава вратата на Y. Нападателите не се свенят отново и отново да шутират от всякакви дистанции. Y не се посвени да контраатакува, щом му се отвори възможност, и ето го резултата. От такова удобна позиция Х не се посвени да отбележи.

Накратко, никой не се свени в съвременния футбол. Особено пък в българския. Модерно е.

Същата липса на наличие на свян се наблюдава и в други области на българщинàта.В тези области обаче няма наличие на мода, там всичко е старо.

Ето го например примера с някои гейтове, които имаме тия дни като налични. Апартаментгейт примерно. А също така тераса-, небостъргач-, ипотекагейт. И още ТЕЛК-, ТОЛ-, тиргейт. Както и водач-на-листа-, дали-изобщо-ще-бъда-в-листата-, кой-ми-открадна-името-на-листатагейт… Много и разнообразни гейтове. Бихме могли (при нищожно наличие на изобилие на въображение) да си ги представим и във футболен аспект. Ето го аспекта. Представяме си футболна врата, пред която действително има огромно наличие на защитници. Наистина изобилие, та и отгоре! 5-6 милиона пълнолетни състезатели бранят вратата. А около наказателното и вътре в наказателното поле – стотината герои на гейтовете. Топката обаче е все в тях заради наличието на странни правила, приети доброволно обаче от всичките отбраняващи се 5-6 милиона. Да им се чудиш на акъла (на 5-6-те милиона). И гейтаджиите, нападателите сиреч, вкарват гол след гол, другояче казано – гейт след гейт, във вратата на клетите защитници и вратари. Ето го и наличието на две чудеса при това изобилие на резултатност. Първо чудо: не е за вярване, ала топката все намира начин да се промъкне през 5-6 милиона крака и между 5-6 милиона тела; и, второ чудо, промъква се топката и влиза в мрежата на въпросните 5-6 милиона вече 75 години ще станат наесен. И по всичко изглежда, че ще продължи да влиза и след наесен.

Ето го текста. Да си призная, изненадан съм и дори ми е неудобно, че не се посвених от наличието на толкова малко думи за футболното словотворчество. Е, колкото наличие – толкова.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com