Весела Коледа!

 

Весела Коледа на всички с два кратки откъса от великия роман на Конкордия Антарова „Два живота”. Цитатите са от том 3.

 

Активната енергия, донесена на хората от Христос, е издърпала изпод краката на невежите основната опора на лицемерието и е дала пример за действие „докрай”, действие на лична доброта и любов.

На грешниците може да се донесе само вест за пробуждане и именно тя единствена и ще бъде вест на спасението. Но да донесеш на някого самото спасение, в което човекът ще бъде само чувал, който трудно се обръща и се жалва от неудобството на положението си – тази илюзия разби Христос.

Неговата мисия е събуждането на човека за пълното му духовно развитие. Той живее и в този час, живее, движи се и твори чрез човешките ръце и крака.

Дванадесет апостоли е имал Христос. Но единствен Йоан е вървял по пътя на беззаветната любов. Всички останали са вървели по най-разнообразни пътища. И ако всеки от тях е имал своята Голгота, то е било само защото силата на страстите им е трябвало да се разгърне в непобедимост и пълно безстрашие, вярност и увереност. …Знамението на кръста е съчетание от четири блаженства: блаженството на любовта, блаженството на мира, блаженството на радостта и блаженството на безстрашието. Тези развити докрай аспекти на любовта в човека довеждат всеки до хармонията. И всеки върви по своя път, за да влезе и се утвърди в хармонията. Но ще стигне до този резултат само онзи, който е открил радостта в пътя на усъвършенстването. Животът, целият живот на вселената е винаги утвърждаване. Може да се строи само като се утвърждава. Който пък не може да се научи на радостта на утвърждаването в своя делничен живот, в своите обстоятелства, той не може да стане светлина по пътя на другите. Но не бива да премерваме житейския кръст на другиго. Само един кръст ще е точен за собствените ни плещи: своят собствен.

Споделете

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Templates - by Joomlage.com